Czym jest jagoda kamczacka ?

Jagoda Kamczacka - SUPEROWOC!

Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea), a właściwie wiciokrzew kamczacki pochodzi z terenów północno-wschodniej Azji. W Polsce uprawiana od niedawna zyskuje powoli coraz większą popularność, głównie ze względu na walory smakowe, a co najważniejsze zdrowotne.

Tajemnica unikatowości owoców jagody kamczackiej tkwi w jej kolorze…, tak w kolorze. O co dokładnie chodzi? Barwniki nadające jagodzie kolory rubinu, purpury I błękitów to antocyjany, które mają ogromne właściwości prozdrowotne.

W Japonii jagoda kamczacka jest nazywana “jagodą długiego życia I dobrego wzroku”. Dlaczego? Dzięki wspomnianym wcześniej antocyjanom (zawartość nawet czterokrotnie wyższa niż w borówce) zapobiegają chorobom układu krwionośnego, uszczelniają I wzmacniają naczynia krwionośne, hamują stany zapalne, obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają agregację płytek krwi, zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Dzięki swoim właściwościom obniżają ryzyko udarów, czy zawałów serca.

Jagoda w każdej postaci jest przepyszna, sok, dżem, czy świeży owoc dostarczy naszemu podniebieniu niezapomnianych doznań.

Sok z jagody kamczackiej

Sok produkujemy z owoców rosnących na 20ha plantacji polskich odmian Wojtek oraz Zojka. Dzięki w pełni ekologicznej uprawie w naszym soku mamy bardzo wysokie stężenie antocyjanów, ponad 330mg/100g co czyni z niego niezwykle cenny pod względem zdrowotnym produkt. Słodko-kwaśny smak trafia w gusta klientów I nadaje się do picia na co dzień. Bardziej kwaśnego Wojtka wspomaga słodsza Zojka, dając nam do spróbowania zbilansowany smak soku.

Plantacja

Plantacja o powierzchni 20ha mieści się w miejscowości Górki w powiecie parczewskim woj. lubelskie. Jest to rejon sąsiadujący z Poleskim Parkiem Narodowym, niezwykle cennym obszarem, który obejmuje bagna, torfowiska, jeziora krasowe oraz bogate w faunę I florę kompleksy leśne. Czyste powietrze I woda sprzyjają uprawom ekologicznym, pomagając zapewnić najwyższą jakość produkowanych owoców.

Woda jest bardzo ważnym czynnikiem, nasze jagody w razie potrzeby podlewamy wodą źródlaną ze studni głębinowej, współgrając z czystym stanem powietrza, pomaga w otrzymaniu owoców o świetnych parametrach zdrowotnych.

Na plantacji rosną polskie odmiany jagody kamczackiej tj. Wojtek i Zojka w stosunku 3:1.

Zbiory w zależności od warunków rozpoczynają się w okolicach połowy czerwca I trwają ok. 2-3 tygodni.